Historisch & Modern

Onze Plofhuisjes.

De Plofhuisjes zijn de bijnaam voor de voormalige munitie opslagplaatsen die je vindt bij Fort Uitermeer in Weesp.

Deze unieke gebouwen hebben inmiddels elk hun eigen sfeer en zijn nu ideaal voor een dagje vergaderen of een gezellig bedrijfsuitje.

De eerste reactie van onze gasten als ze de plofhuisjes binnenlopen is vaak: “dat hadden we niet verwacht”. En als we dan het verhaal achter deze historische gebouwen vertellen is men ‘hooked’!

Wat is de geschiedenis achter deze huisjes?

Wil je hier ook neerploffen?

Koude Oorlog

Tijdens de Koude Oorlog in de 20e eeuw fungeerde Fort Uitermeer als magazijn voor munitie. Om het fort daarvoor geschikt te maken zijn er helaas vele historische gebouwen gesloopt en de aarden wallen werden geëgaliseerd. De huidige bestrating is toen ook aangelegd.

Er kwam een hoog hek om het terrein heen waarvan je de betonnen palen nog kan herkennen.

Het dak eraf

Er werden op het fort in totaal 15 munitie opslagplaatsen gebouwd. Dit gebeurde door middel van een speciale constructie. Met vloeren van ruim twee meter dik en betonnen spanden zouden bij een ontploffing de muren blijven staan en alleen het dak eraf vliegen.

Op deze manier werd er voor gezorgd dat de andere plofhuisjes niet aangetast zouden worden met explosies en ook de woningen in de omgeving zouden gespaard blijven.

Plofhuis 3

De plofhuisjes waren van verschillende afmetingen, Plofhuis 2 en 4 waren de grootste. Plofhuis 3 was een bijzonder huisje, want hier werd met munitie gewerkt. Hier ging je naar binnen in een wit pak, want als je kruit zou knoeien, zou je dat dan altijd kunnen zien en niet even een sigaretje opsteken… Het Plofhuis werd extra beveiligd met een systeem voor bliksemafleiding. De palen die hiervoor werden gebruikt staan er nog om heen.

Plofhuis anno nu

Als je een wandeling over het terrein maakt, zie je dat er nog maar acht huisjes zijn overgebleven. Toen men hier de boel wilden slopen de vorige eeuw, werden een deel van de plofhuisjes ook verwijderd.

Gelukkig is het niet helemaal gelukt en vind je op diverse plekken nog de betonnen vloeren die onmogelijk om weg te halen zijn! De meeste plofhuisjes zijn inmiddels weer in gebruik voor diverse doeleinden. Zo kun je hier vergaderen of een bedrijfsuitje organiseren, maar ook is er regelmatig een concert in Plofhuis 7.

PLOF HIER MAAR NEER

De Plofhuisjes.

10 - 70 personen

PLOFHUIS 15

5 - 20 personen

PLOFHUIS 3

50 - 100 personen

PLOFHUIS 2

5 - 40 personen

PLOFHUIS 7

Plofhuis sluit zijn deuren

Robert-Jan en Patricia Nederbragt stoppen per 01 augustus a.s. met het organiseren van zakelijke evenementen en vergaderingen in het Plofhuis.  Zij hebben gekozen voor een nieuwe uitdaging.

Na 10 jaar evenementen organiseren op diverse fortlocaties waarvan de laatste 5 jaar op Fort Uitermeer zijn wij toe aan een nieuwe uitdaging. “Het Plofhuis is een toplocatie, schitterend gelegen en leent zich fantastisch voor inspirerende vergaderingen en gezellige bedrijfsuitjes. We hebben er dan ook de afgelopen 5 jaar alles aan gedaan om onze bezoekers een bijzondere tijd te laten beleven hier.”

De voormalige munitie opslagplaatsen gaan weer ‘terug’ naar Stichting Uiteraard Uitermeer die gaat kijken wat ze met de gerenoveerde Plofhuizen gaan doen. “Een nieuwe ondernemer die deze werkzaamheden voortzet zou fantastisch zijn,” aldus de stichting.

Robert-Jan en Patricia kijken met heel veel plezier terug aan een mooie tijd op Fort Uitermeer en hopen dan ook van harte dat hun werk wordt voortgezet. Robert-Jan is inmiddels al met een ander bedrijf begonnen, de Stroom Loods, waarbij hij thuisbatterijen verkoopt en installeert. Hierbij werkt hij veel samen met een ander Weesper bedrijf, Bliq.

Patricia gaat door met Puzzeluitje, de webshop voor puzzeltochten die in de coronatijd is ontstaan. Hier vind je routes met de auto, de fiets en te voet, zoals een superleuke wandelpuzzeltocht door Weesp!

Robert-Jan en Patricia willen iedereen bedanken die bij hen te gast is geweest, maar ook zeker de Weesper bedrijven waar jaren heel fijn mee is samengewerkt.