Historisch & Modern

Onze Plofhuisjes.

De Plofhuisjes zijn de bijnaam voor de voormalige munitie opslagplaatsen die je vindt bij Fort Uitermeer in Weesp.

Deze unieke gebouwen hebben inmiddels elk hun eigen sfeer en zijn nu ideaal voor een dagje vergaderen of een gezellig bedrijfsuitje.

De eerste reactie van onze gasten als ze de plofhuisjes binnenlopen is vaak: “dat hadden we niet verwacht”. En als we dan het verhaal achter deze historische gebouwen vertellen is men ‘hooked’!

Wat is de geschiedenis achter deze huisjes?

Wil je hier ook neerploffen?

Koude Oorlog

Tijdens de Koude Oorlog in de 20e eeuw fungeerde Fort Uitermeer als magazijn voor munitie. Om het fort daarvoor geschikt te maken zijn er helaas vele historische gebouwen gesloopt en de aarden wallen werden geëgaliseerd. De huidige bestrating is toen ook aangelegd.

Er kwam een hoog hek om het terrein heen waarvan je de betonnen palen nog kan herkennen.

Het dak eraf

Er werden op het fort in totaal 15 munitie opslagplaatsen gebouwd. Dit gebeurde door middel van een speciale constructie. Met vloeren van ruim twee meter dik en betonnen spanden zouden bij een ontploffing de muren blijven staan en alleen het dak eraf vliegen.

Op deze manier werd er voor gezorgd dat de andere plofhuisjes niet aangetast zouden worden met explosies en ook de woningen in de omgeving zouden gespaard blijven.

Plofhuis 3

De plofhuisjes waren van verschillende afmetingen, Plofhuis 2 en 4 waren de grootste. Plofhuis 3 was een bijzonder huisje, want hier werd met munitie gewerkt. Hier ging je naar binnen in een wit pak, want als je kruit zou knoeien, zou je dat dan altijd kunnen zien en niet even een sigaretje opsteken… Het Plofhuis werd extra beveiligd met een systeem voor bliksemafleiding. De palen die hiervoor werden gebruikt staan er nog om heen.

Plofhuis anno nu

Als je een wandeling over het terrein maakt, zie je dat er nog maar acht huisjes zijn overgebleven. Toen men hier de boel wilden slopen de vorige eeuw, werden een deel van de plofhuisjes ook verwijderd.

Gelukkig is het niet helemaal gelukt en vind je op diverse plekken nog de betonnen vloeren die onmogelijk om weg te halen zijn! De meeste plofhuisjes zijn inmiddels weer in gebruik voor diverse doeleinden. Zo kun je hier vergaderen of een bedrijfsuitje organiseren, maar ook is er regelmatig een concert in Plofhuis 7.

PLOF HIER MAAR NEER

De Plofhuisjes.

10 - 70 personen

PLOFHUIS 15

5 - 20 personen

PLOFHUIS 3

50 - 100 personen

PLOFHUIS 2

5 - 40 personen

PLOFHUIS 7