Historie

Vroeger …

P lofhuis klinkt zo vrolijk”, “wat is het hier gezellig”, “wat een fijne plek”. Allemaal geweldige woorden over ons huidige Plofhuis, maar vroeger was het hier toch wel wat anders! Plofhuis is slechts een bijnaam voor de voormalige munitie opslagplaatsen op Fort Uitermeer.

Plofhuis vroeger

Deze gebouwen waren vroeger dus een plek waar munitie opgeslagen werd. Bij Fort Uitermeer zijn in de jaren 60 van de vorige eeuw 15 van dit soort gebouwen neergezet. In verschillende formaten en sommige met verschillende functies.

Om toegang te krijgen tot deze plofhuisjes werd het huidige entree aangemaakt als toegang en het hele terrein werd omheind door een hoog hek.

 

plof spelen fort uitermeer

Werking vroeger

Het deed vroeger dus dienst als opslag voor munitie. Maar waar komt de naam van het Plofhuis dan vandaan? Dit zit hem in de bouw en dat zie je nog altijd terug tegenwoordig.

De vloeren waren van dik beton (soms wel meters diep in de grond) en het dak lag ‘los’ op de gebouwen. Mocht de munitie namelijk exploderen, dan zou dit alleen de lucht in gaan (zie ons logo). De andere plofhuisjes, met ook munitie erin, zouden dan niet geraakt worden. Vooral heel fijn voor de omliggende buren…

Plofhuis 3

Plofhuis 3 was nog iets specialer, want hier werd gewerkt met munitie. Deze werd vroeger dus iets verder afgeschermd, onder meer door bliksemafleiders langs het gebouw. Deze staan er nog steeds.

Ook mocht je hier alleen naar binnen in een wit pak. Want als er kruimels buskruit op je kleding kwam en je zag dit niet omdat je bijvoorbeeld donkere kleding aan had, dan kon je dus bij het aansteken van een sigaret zelf ontploffen!

Gelukkig staat meer dan de helft nog trots te shinen op Fort Uitermeer!

Plofhuis nu

Nu zijn niet alle plofhuisjes er meer. Er zijn 7 van deze voormalige opslagplaatsen gesloopt helaas. Gelukkig staat meer dan de helft nog trots te shinen op Fort Uitermeer!

En worden de verschillende plofhuisjes gebruikt voor meerdere functies. Zo kun je vergaderen en teambuilden in Plofhuis 3 en 15. Nummer 2 is een prachtig voorbeeld hoe deze eruit zag met vele authentieke details en gebruiken we deze o.a. als uitvalsbasis voor een slecht weer scenario tijdens de bedrijfsuitjes.

Het informatiecentrum van de beheerders van Fort Uitermeer; Stichting Uiteraard Uitermeer vind je in nummer 5. En Plofhuis 7 is multi inzetbaar als vergaderlocatie en theater.

PLOF HIER MAAR NEER

Onze plofhuisjes.

10 - 70 personen

PLOFHUIS 15

5 - 20 personen

PLOFHUIS 3

50 - 100 personen

PLOFHUIS 2

5 - 40 personen

PLOFHUIS 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *