Historie & stoer

Van munitie opslag tot bedrijfsuitjes.

Fort Uitermeer is een fantastische locatie voor een bedrijfsuitje of een vergadering met een enorme geschiedenis.

Het torenfort stamt uit de 19e eeuw en is onderdeel van de Hollandse Waterlinies. Naast het fort vind je de voormalige munitie opslagplaatsen, oftewel de ‘Plofhuisjes‘.

fort uitermeer plofhuis

Torenfort in de waterlinies

Het torenfort op Uitermeer stamt dus nog uit de 19e eeuw en is gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam alsook de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Deze waterlinies waren ontwikkeld vanwege oorlogsbedreigingen. Het was een ingenieus plan waarbij gebruik werd gemaakt van het vele water dat Nederland rijk is. Als er oorlog zou uitbreken, zou het land van de waterlinies onder water worden gezet zodat de vijand hier niet lopend of met paard en wagen door kon komen. Op de plekken waar het niet overstroomd kon worden, werden er forten gebouwd.

Bij Fort Uitermeer kon er geen water geplaatst worden in verband met de naastgelegen spoorlijn, dus werd er een fort gebouwd.

Een impressie

Fort Uitermeer door de jaren heen.

Keerkom

De geschiedenis van Fort Uitermeer gaat nog verder terug dan de 19e eeuw, zelfs tot de 17e eeuw. Toen werd er in de ‘s-Gravelandsevaart gegraven om vandaar zand te vervoeren naar Amsterdam om deze stad op te bouwen.

Omdat deze vaart erg smal was en het met de kleine bootjes die daarover voeren heel lang zou duren voordat er genoeg zand was in Amsterdam, moest er een plek komen waar de kleine bootjes hun zand konden lossen op grotere vrachtschepen.

Dit gebeurde in de keerkom bij Fort Uitermeer, waarna de grotere schepen konden keren en weer naar Amsterdam voeren. De keerkom is in 2019 in ere hersteld en vormt nu een prachtig entree op het terrein van het fort.

PLOF HIER MAAR LEKKER NEER

Onze Plofhuisjes.

10 - 70 personen

PLOFHUIS 15

5 - 20 personen

PLOFHUIS 3

50 - 100 personen

PLOFHUIS 2

5 - 40 personen

PLOFHUIS 7

Stichting Uiteraard Uitermeer

Wij van het Plofhuis zouden er niet zijn zonder de Stichting Uiteraard Uitermeer, de huidige beheerders van Fort Uitermeer. Deze stichting is een burgerinitiatief bestaande uit zo’n 12 vrijwilligers die zich helemaal belangeloos inzetten voor de ontwikkeling van Fort Uitermeer.

In 2006 besloten een groepje sloeproeiers dat het zwaar verwaarloosde terrein van het fort opgeknapt moest worden.  Met enorm veel passie en inzet hebben ze een bestemmingsplan opgezet waarmee ze de afgelopen jaren bezig zijn geweest (en nog) om van het historische terrein een toegankelijke plek te maken waar iedereen van kan genieten.

Vergaderingen & bedrijfsuitjes

Sinds 2019 organiseert het Plofhuis de zakelijke evenementen in de vorm van vergaderingen en bedrijfsuitjes op Fort Uitermeer. Samen met de Stichting proberen wij op deze manier dit prachtige terrein boordevol historie aan zoveel mogelijk gasten te tonen en mee te genieten van deze heerlijke plek!