Historisch & inspirerend
Van munitie opslag tot bedrijfsuitjes.
Fort Uitermeer is een fantastische locatie voor een bedrijfsuitje of een vergadering met een bijzondere geschiedenis.
Het torenfort stamt uit de 19e eeuw en is onderdeel van de Hollandse Waterlinies. Naast het fort vind je de voormalige munitie opslagplaatsen, oftewel de ‘Plofhuisjes‘.
Torenfort in de waterlinies
Het torenfort op Uitermeer stamt uit de 19e eeuw en is gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam alsook de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Deze waterlinies waren ontwikkeld vanwege oorlogsbedreigingen. Het was een ingenieus plan waarbij gebruik werd gemaakt van het vele water dat Nederland rijk is. Als er oorlog zou uitbreken, zou het land van de waterlinies onder water worden gezet zodat de vijand hier niet lopend of met paard en wagen door kon komen. Op de plekken waar het niet overstroomd kon worden, werden er forten gebouwd.
Bij Fort Uitermeer kon er geen water geplaatst worden in verband met de naastgelegen spoorlijn, dus werd er een fort gebouwd.
- UNESCO Werelderfgoed
- Keerkom uit de 17e eeuw
- Torenfort uit de 19e eeuw
- Kanonremise uit de 19e eeuw
- Munitieopslagplaats uit de 20e eeuw
De Keerkom
een historische toegangspoort tot Fort Uitermeer
De geschiedenis van Fort Uitermeer gaat terug tot ver vóór de 19e eeuw – zelfs tot in de 17e eeuw. In die tijd werd de ’s-Gravelandsevaart gegraven om zand vanuit de omgeving te vervoeren naar Amsterdam, waar men druk bezig was met de aanleg en uitbreiding van de stad.
Omdat de vaart smal was en de kleine bootjes slechts beperkte hoeveelheden konden vervoeren, werd er een logistiek knooppunt gecreëerd: de keerkom. Hier konden de kleine schepen hun lading zand overslaan op grotere vrachtschepen, die het vervolgens richting Amsterdam vervoerden. In deze kom konden de grotere schepen ook letterlijk keren – vandaar de naam.
In 2019 is de keerkom in ere hersteld. Vandaag de dag vormt het een prachtig en symbolisch entreepunt tot het terrein van Fort Uitermeer – een plek waar verleden, natuur en beleving samenkomen.
Stichting Uiteraard Uitermeer
het kloppend hart achter de ontwikkeling
De mogelijkheid om vergaderingen, heisessies en privé-evenementen in de Plofhuizen te organiseren, zou er niet zijn zonder Stichting Uiteraard Uitermeer. Deze stichting – een initiatief van betrokken inwoners uit de regio – beheert het terrein en zet zich al sinds 2006 volledig vrijwillig in voor het herstel en behoud van Fort Uitermeer.
Wat begon als een idee van deze groep Weesper roeivrienden groeide uit tot een duurzaam en gedragen project. Met passie en doorzettingsvermogen ontwikkelden zij een bestemmingsplan om het zwaar verwaarloosde fort om te vormen tot een toegankelijke, natuurrijke én culturele ontmoetingsplek voor iedereen.
Vergaderingen, heisessies en bedrijfsuitjes in de Plofhuizen
Sinds begin 2025 zijn de historische Plofhuizen op Fort Uitermeer beschikbaar als unieke locatie voor vergaderingen, heisessies, bedrijfsuitjes en privé-evenementen. De combinatie van rust, natuur, historie en karakter maakt deze plek bijzonder inspirerend voor zakelijke bijeenkomsten of intieme vieringen.
In samenwerking met Stichting Uiteraard Uitermeer ontvangen wij je graag op een locatie die niet alleen ademt van historie, maar ook volop ruimte biedt voor nieuwe ideeën en verbinding.
Kom je het fort zelf ervaren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende bezichtiging!